V době chřipkových epidemií se ze všech stran ozývá “berte vitamín C”. Předtím, než půjdete do lékárny a koupíte si vitamin C v tabletách – chemicky upravený a nepřirozený, přečtěte si tento článek. Kolem sebe máme množství přírodních zdrojů tohoto zázraku, které jsou snadno dostupné.
Vitamin C je velmi silný antioxidant, který zároveň podporuje naši imunitu.
V první řadě je nutné znát, že je termolabilní, což znamená, že se ničí vysokou teplotou. Proto je třeba konzumovat ovoce a zeleninu nejlépe v čerstvém stavu. Při vaření je vhodným způsobem úpravy vaření na páře, při kterém zůstává velká část vitaminů zachována.
Další vlastností vitaminu C je to, že v kontaktu se vzdušným kyslíkem tzv. oxiduje a tím ztrácí své pozitivní vlastnosti. Z tohoto důvodu je třeba konzumovat vše čerstvé, ideálně nakrájet a ihned sníst. Čím déle necháme např. pomeranč oloupaný a nakrájený na kousky, tím méně vitaminu C v něm bude. Uvádí se, že po kontaktu s kyslíkem dochází již po 20 minutách k oxidaci a úbytku vitaminu C. Podobně působí i kontakt s měděným či kovovým náčiním, který způsobuje také výše zmíněnou oxidaci vitaminu C. Proto se doporučuje používat ke krájení nože keramické, vhodný materiál pro kuchyňské náčiní je i dřevo, kterým je dobré míchat saláty a připravované pokrmy.
Nejvyšší obsah vitaminu C byl nalezen v rakytníku. Ten je vhodný konzumovat sušený, dále je dobrý v podobě čaje, sirupu, či šťávy. Snadno seženete v obchodech se zdravou výživou anebo se zeptejte v okruhu vašich známých – možná vás někdo mile překvapí svými bio zdroji a rád se s vámi podělí 🙂
Druhou potravinou, která je doslova nabitá vitaminem C, jsou šípky. Čerstvý šípek je ideální (plody jemně rozdrťte, dejte do plátýnka a vylouhujte). Pokud máte šípek sušený, tak máte výborný základ pro jakýkoliv čaj.
Další potraviny, které nám mohou pomoci doplnit potřebnou dávku vitaminu C jsou černý rybíz, petrželová nať, jahody, medvědí česnek, citrón, křen, červená paprika, nať řeřichy.
Jídelníček si můžeme naplánovat tak, abychom zkombinovali co nejvíce výše zmíněných ingrediencí a tím ihned nastartovali náš imunitní systém.
Závěrem bych se chtěla zmínit o citrusech (pomeranče, citrony, grapefruity, mandarinky, limety). Jistě jste si někdy všimli nápisu v obchodě “kůra citrusů je chemicky ošetřena”. Pokud nemáte možnost koupit citrusy v bio kvalitě (tedy bez chemického ošetření), je nutné abyste věděli, že před loupáním je třeba kůru citrusů dobře omýt pod tekoucí vlažnou vodou a ideálně použít i kartáček. Tím se velká část chemikálií odstraní a omezí se jejich vniknutí z kůry dovnitř ovoce při manipulaci s ním.
Citrusy jsou totiž několikrát ročně ošetřovány insekticidy a roztoky proti plísním, jejich kůra je ošetřena plynem a voskovým roztokem, což jejich povrchu dodá lesk a zároveň prodlouží jejich trvanlivost. Tímto se stává kůra jedovatá – a to i u plodů, které vypadají na první pohled velmi lákavě!
Jedovaté látky, které byly k ošetření použity, způsobují poruchy růstu a snižují plodnost, vedou k poškození ledvin a jater a mohou dokonce způsobit nádory močového měchýře. Vzpomeňte si na tento článek, až budete v obchodě obdivovat třeba krásné lesklé bezchybné mandarinky…
Pokud vás baví zdravé a rychlé vaření, mrkněte na facebook nebo instagram a inspirujte se.
Zajímá vás psychosomatika a chcete si o ní něco přečíst? Klikněte zde.