Jakými potravinami ihned nastartujete imunitu a jak správně jíst citrusy?

V době chřipkových epidemií se ze všech stran ozývá “berte vitamín C”. Předtím, než půjdete do lékárny a koupíte si vitamin C v tabletách – chemicky upravený a nepřirozený, přečtěte si tento článek. Kolem sebe máme množství přírodních zdrojů tohoto zázraku, které jsou snadno dostupné.

Vitamin C je velmi silný antioxidant, který zároveň podporuje naši imunitu.

Možná ale nevíte, že vitamin C je velmi choulostivý a je třeba o jeho vlastnostech vědět.

V první řadě je nutné znát, že je termolabilní, což znamená, že se ničí vysokou teplotou. Proto je třeba konzumovat ovoce a zeleninu nejlépe v čerstvém stavu. Při vaření je vhodným způsobem úpravy vaření na páře, při kterém zůstává velká část vitaminů zachována. 

Další vlastností vitaminu C je to, že v kontaktu se vzdušným kyslíkem tzv. oxiduje a tím ztrácí své pozitivní vlastnosti.  Z tohoto důvodu je třeba konzumovat vše čerstvé, ideálně nakrájet a ihned sníst. Čím déle necháme např. pomeranč oloupaný a nakrájený na kousky, tím méně vitaminu C v něm bude. Uvádí se, že po kontaktu s kyslíkem dochází již po 20 minutách k oxidaci a úbytku vitaminu C. Podobně působí i kontakt s měděným či kovovým náčiním, který způsobuje také výše zmíněnou oxidaci vitaminu C. Proto se doporučuje používat ke krájení nože keramické, vhodný materiál pro kuchyňské náčiní je i dřevo, kterým je dobré míchat saláty a připravované pokrmy.

Jaké potraviny tedy jíst?

Nejvyšší obsah vitaminu C byl nalezen v rakytníku. Ten je vhodný konzumovat sušený, dále je dobrý v podobě čaje, sirupu, či šťávy. Snadno seženete v obchodech se zdravou výživou anebo se zeptejte v okruhu vašich známých – možná vás někdo mile překvapí svými bio zdroji a rád se s vámi podělí 🙂

Druhou potravinou, která je doslova nabitá vitaminem C, jsou šípky. Čerstvý šípek je ideální (plody jemně rozdrťte, dejte do plátýnka a vylouhujte). Pokud máte šípek sušený, tak máte výborný základ pro jakýkoliv čaj. 

Další potraviny, které nám mohou pomoci doplnit potřebnou dávku vitaminu C jsou černý rybíz, petrželová nať, jahody, medvědí česnek, citrón, křen, červená paprika, nať řeřichy.

Jídelníček si můžeme naplánovat tak, abychom zkombinovali co nejvíce výše zmíněných ingrediencí a tím ihned nastartovali náš imunitní systém.

Tipy na zdravé kombinace jídel, které vám pomohou nastartovat imunitní systém:

  • zeleninový salát s červenou paprikou a nasekanou petrželkou se zálivkou z olivového oleje a čerstvě vymačkané citronové šťávy, můžete přidat lžičku medu
  • chléb namazaný lučinou a posypaný čerstvou řeřichou
  • ovesná kaše s čerstvými jahodami (ideálně pokud mám zmrazené z léta)
  • smoothie s černým rybízem (ideálně pokud máme zmrazený z léta)
  • mrkvový salát s jablkem a křenem
  • pijte během dne vodu s čerstvě vymačkaným citrónem či grapefruitem
  • polévka z medvědího česneku

Jak správně zacházet s citrusy

Závěrem bych se chtěla zmínit o citrusech (pomeranče, citrony, grapefruity, mandarinky, limety). Jistě jste si někdy všimli nápisu v obchodě “kůra citrusů je chemicky ošetřena”. Pokud nemáte možnost koupit citrusy v bio kvalitě (tedy bez chemického ošetření), je nutné abyste věděli, že před loupáním je třeba kůru citrusů dobře omýt pod tekoucí vlažnou vodou a ideálně použít i kartáček. Tím se velká část chemikálií odstraní a omezí se jejich vniknutí z kůry dovnitř ovoce při manipulaci s ním. 

Citrusy jsou totiž několikrát ročně ošetřovány insekticidy a roztoky proti plísním, jejich kůra je ošetřena plynem a voskovým roztokem, což jejich povrchu dodá lesk a zároveň prodlouží jejich trvanlivost. Tímto se stává kůra jedovatá – a to i u plodů, které vypadají na první pohled velmi lákavě!

Jedovaté látky, které byly k ošetření použity, způsobují poruchy růstu a snižují plodnost, vedou k poškození ledvin a jater a mohou dokonce způsobit nádory močového měchýře. Vzpomeňte si na tento článek, až budete v obchodě obdivovat třeba krásné lesklé bezchybné mandarinky… 

Pokud vás baví zdravé a rychlé vaření, mrkněte na facebook nebo instagram a inspirujte se.

Zajímá vás psychosomatika a chcete si o ní něco přečíst? Klikněte zde.

 

Jsem lékařka, která neodděluje tělo a mysl. Pomohu Vám lépe porozumět, jak naše tělo a mysl fungují. Naučím Vás, jakou stravou můžete sami sobě pomoci ke zdraví. Ukážu Vám cestu k cíli - jak žít šťastný život bez zbytečných pilulek a cítit se fit. Pokud Vás zajímá více o mé cestě, čtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů